"Hoe ik bij Veronica terechtkwam"

"Het moet in de prille begintijd van Veronica zijn geweest, precies weet ik het niet meer, dat Rob Out en ik (Freda Keuker) als Bob en Brenda begonnen met het programma 'Veronica's Teenager Muziek Expres'. (1961). Het programma werd gesponsord door het blad 'Muziek Expres' van Paul Acket. Hoe we daar zo terechtkwamen? Rob en ik waren allebei lid van een Amsterdamse afdeling van AVRO's jeugdomroep Minjon, die helaas ter ziele is. De technicus van onze afdeling, Louk de Leeuw, werkte bij Televersum, een radio- en tv-zaak, waarvan de eigenaar mede aandeelhouder was van Radio Veronica. Hij vroeg aan Louk of die een paar goede Minjon stemmen wist voor teenagerprogramma's, die zouden worden opgenomen in Hilversum, in de toenmalige studio op de Zeedijk. Louk mocht dan zelf de techniek doen.

Zo gebeurde het dat Louk, Rob en ik, iedere week naar Hilversum togen om het programma Veronica's Teenager Muziek Expres op te nemen. De teksten daarvoor werden (lach niet) geschreven door de toenmalige medewerker van het blad Muziek Expres, Skip Voogd. Rob en ik lepelden keurig die teksten op. Voor onze andere programma's, hitparade USA (Bob) en Teenager Toppers (Brenda) mochten we zelf teksten bedenken. Als je het nu hoort lig je in een deuk, maar toen was het iets nieuws en iedereen die Veronica kon ontvangen luisterde. Het was een leuke tijd: Paul Acket was altijd zelf bij de opnames aanwezig.

Hij kwam met de trein vanuit Den Haag naar Hilversum, want hij kon niet autorijden. Tijdens de opnames haalde hij voor ons broodjes en bier, op de hoek van de Groest. Op een gegeven moment moest Rob ermee stoppen en moest er een andere Bob komen. Die kwam er dus, het was mijn vriend Krijn Torringa (ook een Minjonner), waarmee ik in 1962 in het huwelijk trad. Opeens had Bob dus een andere stem, maar niemand zat ermee. Inmiddels was ook Louk de Leeuw weg bij Veronica en werd de techniek verzorgd door degene die dienst had, Arnold Vis, Jurg van Beem of Karel van der Woerd en ik geloof ook een Ruud (Westbroek),

Niet veel later kwam Joost de Draaier, ofwel Willem van Kooten als student binnengestapt en hij ging naar de States om eens te kijken hoe ze het daar deden. Toen hij terugkwam was hij wild enthousiast over de manier waarop de programma's daar werden gepresenteerd en alle teksten moesten aan de kant. Zelf gaf hij het goede voorbeeld en werd met zijn presentatie zoals jullie weten onwijs populair. De dubbelpresentatie van B&B was te ouderwets, dus Brenda verdween en ik ging naar Radio Noordzee, ook een verboden zender, die net werd opgestart. Dat was dus de tijd van het REM eiland (de latere TROS). Als Rob en Freda presenteerden Rob Out en ik daar wederom teenager programma's, maar na na nog geen zeven maanden moest radio Noordzee stoppen.

Inmiddels was Krijn bij Veronica gebleven, maar stapte na enkele jaren op. Hij volgde Roel Balten op bij de AVRO, waar hij tot in de jaren negentig is gebleven. Ik ben uiteindelijk in de journalistiek beland en woon sinds 1990 op Curaçao, waar ik zowel radio- en TV heb gedaan. Het grappige was dat het radiostation, waar ik voor werkte als nieuwslezer en presentator, eigendom is van voormalig Veronica programmaleider;presentator Suhandi, oftewel Hans Oosterhof. Tot mijn verbijstering hoorde ik hem, toen ik net op het eiland was, een commercial voor supermarkt "Zuikertuintje" (met een Z) spreken met....zijn Pietje Vitamientjestemmetje. Suhandi is inmiddels de zeventig gepasseerd, maar nog steeds actief! Dag en nacht is hij met zijn radiostation in de weer. Helaas levert radio maken hier zo weinig geld op, dat je er niet van kunt leven. Bij de televisie moet je geld meebrengen om uit te zenden. De uitzendingen kosten ongeveer 1600 gulden per half uur en daar moet je dan zelf je sponsors voor zoeken. Van dat sponsorgeld, wat je dus zelf bijeen moet brengen (wat hartstike moeilijk is, want niemand heeft geld) moet je dan ook nog eens veertig procent afstaan an het televisiestation, terwijl ze geen moer voor je gedaan hebben. Alleen zorgen ze dat het programma de lucht in gaat. Daarvoor moet je dus die 1600 piek betalen.

Het programma begon nooit op tijd. Het werd soms zonder waarschuwing uren verschoven of zelfs op een andere dag uitgezonden. Dat was voor de sponsors natuurlijk hopeloos. Het was een wekelijks programma, zoiets als het vroegere "Showroom". in Nederland. We werkten daaraan met zijn vijven. Ik deed de interviews. We hielden er geen stuiver aan over en uit armoede zijn we ermee gestopt. Nu schrijf ik voor een aantal lokale bladen en ik ben Telegraaf correspondent. Daarvan kan ik goed rondkomen. Ik ben gescheiden van Krijn en woon samen met een aardige vriend,

Wat heb ik verder gedaan: Ik heb twee boekjes geschreven: " MIEPJE MUIS REDT DE FLAMINGO'S. (EEN HILARISCH VERHAAL VOOR DE JEUGD VAN ACHT TOT TACHTIG PLUS". Uitgegeven door ICS in Leersum, ISBN 90 73854 25 3. Het eerste deel speelt zich af op Curacao, waar de sprekende en schrijvende muis Miepje, samen met de katten Piet en Truus de flamingo's willen redden van de stenengooiers. In het tweede deel wordt de ontvoerde Miepje bij Henk van der Meijden gebracht, warna ze bij het WK voetbal (1968) in Frankrijk belandt en darna een cd maakt met Marco Borsato. De boekjes worden hier op Curacao gebruikt bij de inburgeringscursus voor de Antillianen die naar Nederland willen. Of ze in nederland ook gebruikt worden moet ik nog navragen.
Welnu, dat was het dan wel zo'n beetje. Misschien kunnen jullie een deel van deze info gebruiken op de site. In ieder geval houden we contact!!!!

FREDA/BRENDA

PS. Wie weet waar Louk de Leeuw tegenwoordig uithangt?.
Ik zag zijn foto op de site, maar verder kon ik niets over hem terug vinden!".